Björn Waldegård var under sin tid som aktiv ett av de dominerande namnen i rallyvärlden. Under tidsperioden fanns det många duktiga förare som konkurrerade om de tre pallplatserna i de olika tävlingarna. På den tiden var Sverige och Finland de dominerande nationerna. Den störste konkurrenten till Waldegård var vännen och landsmannen Stig Blomqvist. Tillsammans gjorde de allt för att hålla finländarna Hannu Mikkola och Ari Vatanen bakom sig utefter rallysträckorna. Ett jobb de klarade bra.

Stig Blomqvist

Stig är tre år yngre än Waldegård och föddes således 1946. Han började sin karriär inom rallysporten redan som tonåring när han satt som kartläsare till sin pappa. När han fick sitt körkort började han själv köra och i en av de första tävlingarna fick hans pappa agera kartläsare. Stig körde under den större delen av karriären SAAB. När SAAB slutade med sina rallysatsningar körde han Lancia under några år men skrev sedan kontrakt med Audi under 1982 då han vann svenska rallyt i Audis nya fyrhjulsdrivna bil Audi Quattro. Han blev världsmästare 1984 även då körandes Audis flaggskepp. Som pensionär ägnar Stig sig nu åt historiskt rally. Han deltar i dessa tävlingar tillsammans med sin kartläsare som kommer från Venezuela. Han har vunnit Svenska rallyt hela sju gånger och förutom sin världsmästartitel 1984 har han även vunnit Safarirallyt och Monte Carlorallyt. Hans son Tom Blomqvist är i dag en ganska framgångsrik rallyförare.

Hannu Mikkola och Ari Vatanen

Hannu Mikkola

Finland hade under samma tidsperiod två förare som tävlade mot svenskarna. Hannu Mikkola blev världsmästare 1983, även han körandes Audi. Med sig hade han sin svenske kartläsare Arne Hertz som fungerade som Hannus kartläsare från 1977 till 1990. Ari Vatanen skördade även han stora framgångar på såväl den finska som den internationella arenan. Ari blev världsmästare 1981 när han körde för Ford. Han har även vunnit Dakarrallyt fyra gånger men då körandes för Peugeotstallet. I slutet av sin rallykarriär blev Ari politiker och valdes in i europaparlamentet från det finländska samlingspartiets lista. 2004 blev han återigen invald i samma parlament men då från ett franskt parti.

Tronföljaren Per Eklund

Per Eklund är tillsammans med Björn Waldegård och Stig Blomqvist en av de mest framgångsrika rallyförare vi haft i landet. Per som är lika gammal som Stig körde även han SAAB. En skillnad mellan dessa är att Per körde SAAB från sin karriärstart tills att SAAB lade ned sitt tävlingsstall. Det blev nästan 30 år i den svensktillverkade rallybilen. Fram till 1994 tävlade Eklund i både rally och rallycross men från 1994 är det bara rallycross som gäller. Om man jämför Per Eklund med Stig Blomqvist och Björn Waldegård ser man snabbt att de stora framgångarna uteblev. Att han kallas tronföljare beror på att han under 40 år kört aktivt och varit den som aktivt lett sporten framåt efter att Blomqvist och Waldegård lagt bilnycklarna på hyllan. Per Eklund vann sitt sista SM-tecken under SM i rallycross 2011. Vidare har Per drivit företaget och klubben Eklund motorsport där bland annat driftingkungen Sam Hübinette ingår. Sam tävlar i X-games och är mycket framgångsrik. Att dela med sig av sina kunskaper och färdigheter som han skaffat sig under åren anser han vara en skyldighet mot motorsporten.