Från mitten av 1960-talet till början av 1990-talet förekom Björn i de flesta TV-, och radiosändningar som sände motorsport. Med sitt folkliga sätt blev han snabbt en favorit i de svenska folkhemmen. Björn började sin framgångssaga på de små och krokiga vägarna i Roslagen under sextiotalet och vann 1965 tävlingen Rally Bore med sin eget inköpta Volkswagen 1500. Under den tiden tävlade han för rallyklubben MK Rimo och det blev hans språngbräda in till de stora tävlingsteamen.

Introducerad redan vid barnsben

Björn föddes den 12 november 1943 i Rö. Hans föräldrar var Lars och Gunborg som ägde gården Ticksta. Trots att Björn rest mycket och haft hela världen som sitt arbetsfält var det alltid till hemmet i Rö som han återvände när han var ledig. Fram till sin död förvaltade han och hans hustru gården Ticksta där det även fanns en närbelägen rallybana. Sitt första rally deltog han i endast fem år gammal. Det var hans far som hade honom med sig i sin Volvo Pv 444, inlindad i en björnfäll och rejält fastsurrad i bilens baksäte under ett lokalt anordnat vinterrally. Som tioåring kunde Björn det mesta som gällde såväl bilar som traktorer och var bara 18 år när han vann Rally Bore. Senare under karriären kom han att köra såväl Porsche som Lancia, Ford och Toyota.

Välmeriterad förare

Välmeriterad förare

Framgångarna avlöste varandra under karriären. Att lägga till Björns meritlista är bland annat 16 vinster i olika VM-deltävlingar. Han vann svenska rallyt inte mindre än fem gånger och blev 1979 korad till den första officielle världsmästaren. Safarirallyt vann han fyra gånger och Monte Carlorallyt och San Remorallyt hade den svenske föraren som vinnare två gånger vardera. Den lite mer prestigefyllda tävlingen Elfenbenskustenrallyt hade Waldegård som segrare under tre tillfällen. Under sin aktiva karriär vann han inte mindre än 290 specialsträckssegrar och tävlade i 55 länder. Totalt hade Björn kontrakt med 14 olika bilmärken och tack vare sina framgångar var han ett eftertraktat byte för stallcheferna.

Expert i Tv-rutan

Efter sin aktiva karriär ägnade han sig åt en hel del TV-jobb. Bland annat var an anställd som expertkommentator hos Eurosport där han kommenterade större tävlingar som World Rally Championship, WRC, eller som det kallas i folkmun Rally-VM. Under sina sista levnadsår valde han dock att trappa ner och kommenterade bara Dakar-rallyt tillsammans med Janne Tromark. I den animerade disneyfilmen Bilar som släpptes 2006 gjorde han rösten till den fiktive karaktären Björn Rallygård. I filmen är Björn Rallygård en sportkommentator som kommenterar tävlingarna som huvudkaraktären Blixten McQueen kör. Så även i sagans väld kommer vi att minnas Björns röst. Han finns även nämnd i musikgruppen Lars Vegas trios låt ”Hetsig dans kring granen” där han hyllas för sina fina kläder.

Björn Waldegård har avlidit

Den 29 januari 2014 kunde man läsa på de flesta stora dagstidningarnas webbplatser att Björn avlidit endast 70 år gammal. Han hade sedan en tid kämpat mot cancer som till slut blev honom övermäktigt. Han sörjdes av såväl sin familj som av hela rallyvärlden. Janne Tromark berättar om sin kollega att det var mannen bakom rutan, personen Björn, som gjort störst intryck på honom. ”Björn var en genuint varm och god människa” Rallyvärlden håller Björn i ljust minne bevarat.