Den femte augusti 1968 föddes en liten kille i byn Lanark i South Lanarkshire i Skottland. Redan vid två års ålder visade han att han skulle bli något stort inom motorsporten då intresset för bilar och motorcyklar var det enda som fanns. Killen som avses är Colin McRae, som sedermera kom att bli den yngste världsmästaren i rally genom tiderna. Vid sju års ålder började Colin köra trial. Att Colin hade bra balans och sinne för motorsport visade sig redan fem år senare när han vann juniormästerskapen i trial. Övergången från trial till rally blev ganska naturlig eftersom Colins pappa var en stor entusiast inom området. Colins föräldrar arbetade inom VVS-branschen och det var i familjeföretaget han började sin yrkesverksamma bana som rörmokare. Colin jobbade hårt eftersom det är dyrt att köra Rally. Efter många om och men lyckades han samla ihop tillräckligt med pengar för att köpa en Vauxhall Nova. Under 1986 började folk förstå att något stort skulle ske med Colin och året därpå deltog han i sin första rallytävling i Sverige, där han kom på 36:e plats. Två år senare slutade han på tionde plats i samma tävling med Alison Hamilton, flickvän och blivande hustru som kartläsare, trots problem med växellådan.

Sportens fixstjärna

Colin blev bättre och bättre och 1995 blev han världsmästare, den yngsta genom tiderna med sina 27 år. 1996, 1997 och 2001 kom han på andra plats. Colin körde för bland annat Ford, Subaru, Skoda och Citroën under sin karriär. Under 2003 införde FIA, internationella bilsportförbundet, en regel som innebar att fabriksstallen endast fick tävla med två bilar vardera. Detta innebar att Colin inte fick något nytt kontrakt hos något av teamen. De sista åren körde han därför med egna sponsorer och egna bilar. I Dakarrallyt 2005 och 2006 hade han svenska kartläsaren, Tina Thörner vid sin sida. Colin lånade även ut sitt namn till spelföretaget Codemasters. De utvecklade interaktiva rallyspel som blev banbrytande i och med sin unika programmering. Redan 1998 släpptes första Colin McRae-spelet där man kunde koppla in en så kallad Force Feedback ratt för en mer äkta känsla. Det sista spelet i serien hette Dirt och släpptes 2011

Helikopterolyckan

Helikopterolyckan

Colin gifte sig med sin ungdomskärlek Alison Hamilton och tillsammans fick de två barn, Hollie Jane och Johnny. Den 15 september 2007 bestämde sig Colin för att ta med sin sexårige son, hans jämnårige kompis Ben Porcellli och Graeme Duncan, en vän till familjen på en helikoptertur i anslutning till familjens gård i skotska Lanark. Hela helikopterturen slutade i en stor tragedi när Colin, som var en erfaren pilot, störtade med helikoptern. Alla som följde med dog i kraschen. Olyckan inträffade bara två kilometer från familjens hem. Senare drev Ben Porcellis föräldrar ett civilmål mot McRaes dödsbo och utredningar som polisen gjorde visade på att Colin inte skulle ha flugit den aktuella dagen under de förutsättningarna eftersom termiken inte var optimal för en helikopter. Graeme Duncan hade dock filmat större delen av resan och det användes i utredningen för att visa på McRaes oskuld. Familjen stod hela tiden på Colins sida och idag 12 år efter kraschen betraktas han fortfarande som en hjälte i Storbritannien.