Fler stjärnor inom bilsporten

Bilsport startade i slutet av 1880-talet när det första loppet hölls i Paris den 28 april 1887.   Sedan bilsportens början har det funnits lika mycket intresse på bilförare som på självaste bilarna. De flesta är bekanta med de lysande stjärnorna i motorsport som Mario Andretti, Michael Schumacher, Janet Guthrie och Richard Petty. Men hur är det med den nya generationen av förare?  Även om motorsporten fortfarande är väldigt grabbig, finns det allt fler kvinnliga förare. Sydafrikanska föraren Desiré Wilson var en av de enda fem kvinnorna som någonsin tävlade i Formel 1. På Brands Hatch 1980 blev hon den första kvinnan som vann en Formel 1-tävling. Senare tävlade hon i andra bilsport. Även om hennes Formel 1-karriär var relativt kort lyckades hon öppna dörrar för andra kvinnliga förare inom bilsport.

Formel 1

Formel 1 är en av de mest kända formerna för professionella bilracing. Och är också kända för att ha sina stjärnförare. Även personer som inte följer sporten kan känna igen namnen på de bästa förarna. Dessutom är topp mästaren Lewis Hamilton känd för sin ställning mot rasism i motorsport såväl som för att vinna världsmästerskapet 6 gånger. Lewis Hamilton har vunnit fem titlar sedan han började köra för Mercedes 2013. Lewis Hamiltons tidigare lagkamrat spanjoren Fernando Alonso anses av många fans vara en av de bästa Formel 1-förarna genom tiderna. Han vann 32 Formel 1-tävlingar och har också tävlat i andra motorsport som Le Mans 24-timmar. Max Verstappen (som kör för Red Bull) är en seriös utmanare för Hamilton.

Standardvagnsracing

Standardvagnsracing, eller stock-car racing på engelska, kallas ofta för namnet på dess viktigaste styrande organ, NASCAR. Standardvagnsracing använder produktionsbilar som har anpassade specifikationer för racingändamål. Eftersom det är mycket mer populärt i Nordamerika än i Europa är det förståelig att de flesta av dess stigande stjärnor är amerikanska. Även om stock-car racing har länge varit känt för sin grabbighet finns det relativt många kvinnliga förare som gör ett namn nu. Kaliforniska Hailie Deegan började först sin karriär som professionell förare 2018 men har redan ett rykte som en stjärna. Hon redan har vunnit tävlingar i K&N Pro Series i 2018 och 2019.  Innan Kasey Kahne tvingades gå i pension 2018 på grund av sina hälsoproblem uppnådde han 18 segrar i Cup-serien. Matt Kenseth blev väldeårets nybörjare 2000 och sedan det har tävlat heltid i NASCAR Cup-serien.

Sportvagnsracing

Sportvagnsracing

En sportvagn eller sportbil är ett högpresterande fordon. Sportvagnar är tvåsitsiga fordon med slutna hjul. Att tävla med en sådan bil kräver både mentalt och fysisk styrka. Sportvagnsracing liksom Standardvagnsracing är en lagsport. Faktum är att krävande tävlingar såsom Le Mans 24-timmars skulle vara omöjliga utan att förare kunde turas om. Nya Zeeland En Scott Dixon har vunnit 5 mästerskap samt röstat 1 av de bästa förarna i Indianapolis 500 av racing fans.

Brasilianska Ana Beatriz har tävlat i både Indycar och stock-car tävlingar inklusive Indianapolis 500. Hon bytte från Indycar tävlingar till NASCAR i 2015. För närvarande tar Ana Beatriz en paus från racing för att fokusera på sin familj.