Formula Race

Jag fick chansen att som journalist åka till racingtävling i Abu Dhabi, tänkte jag skulle berätta lite om mina upplevelser och samtidigt ge några tips.

Det öronsplitande skriket från en Formula Race-bil som kör över 300 km/h över vändningarna i Yas Marina Circuit ger en gåshud och adrenalinkick. Yas Marina Circuit på Yas Island Abu Dhabi är en drömvärld för bilentusiaster och ett spännande tillskott till öns enorma utbud av olika underhållningsplatser.

Att stanna till på Yas Marina Circuit för att få en exklusiv titt på kretsens privata utrymmen som endast racerförare och bilingenjörer annars kommer åt, det är en häftig upplevelse. Lär dig allt om Yas Marina Circuit Tour, historien om Yas Marina Circuit, allt du kan göra där. Yas Island är en av de 200 öarna i Förenade Arabemiratens huvudstad, Abu Dhabi. Det har genom åren förvandlats till en av världens ledande underhållnings- och turistmål, attraktioner som Yas Waterworld, Warner Bros. World, Seaworld, Ferrari World och mycket mer unika turistmagneter.

Yas Marina Circuit
Yas Marina Circuit

Racing i topp

Yas Marina Circuit öppnades 2009 för att vara värd för Abu Dhabi Grand Prix. Det startades som ett initiativ för att ta in fler turister till huvudstaden och höja Abu Dhabis status som en idrottsdestination i världsklass. Det är en av de bästa på F1-kalendern och har framträtt som en populär sport- och underhållningsplats.

Passa på att ta en guidad tur genom racingbanan i ett bekvämt luftkonditionerat fordon, en högre och snabbare upplevelse personligen. Utforska kretsens högteknologiska anläggningar, som inkluderar Race Control, de unika luftkonditionerade Support Pit Garages, det toppmoderna 500-sitsiga mediacentret och det exklusiva Paddock-området

Så vad kan du mer göra på Yas Marina Circuit Abu Dhabi? Tja, det finns en mängd alternativ. Prova själv att köra en superbil. DriveYAS-upplevelsen på Yas Marina Circuit låter dig välja mellan superbilar som Aston Martin GT4, Ferrari 458 GT och Mercedes-AMG GTS och du får varva runt tävlingsbanan i 20 minuter. Det är den närmaste upplevelsen du kan ha av att vara en racerbilförare.

Men man kan även köra sin egen bil (hyrbil) eller cykel på banan, Yas Marina Circuit tillåter gästerna att ta med sina egna fordon till OpenYAS dagar och ratta dem runt på banan. Fordonen testas och vid godkännande kan du zooma spåret under Drift Racing, Drag Roll Racing och Drag Night Days.

Spring eller gå

Yas Marina Circuit F1-banan är öppen för fitnessentusiaster på StartYAS (söndagar) och TrainYAS (tisdag) dagar då du kan springa, gå eller cykla på asfaltbanan. Evenemanget övervakas av hälsorådet och har expertkonditionstränare om du behöver deras hjälp. Så ingen anledning att skippa träningen under semestern nu eller hur? Till och med nattetid är banan öppen för aktiviteter som att promenera runt banan.

YAS Marina Circuit är det största permanenta belysningsprojektet för idrottsarenor och ser spektakulärt ut på natten. Öppet på söndagar, tisdagar och onsdagar (endast kvinnor), då får du chansen att titta på solnedgången från banan och samtidigt se de blinkande lamporna tändas. Till och med springa maraton kan man göra där.

TriYAS är Förenade Arabemiratens största amatörtriathlon och är också öppen för nybörjare. Det genomförs årligen i februari månad. Triathlon har åtta kategorier som fungerar både för nybörjare och idrottare på olympisk nivå.

Givetvis kan man även kolla på motorsportevenemang där. Förutom Formula One Abu Dhabi Grand Prix är Yas Marina Circuit också värd för offentliga motorsportevenemang som Freestyle Drift Championship och TRD 86 Cup. Du kan alltid köpa biljetter till billiga priser och se förarna försöka överträffa varandra.

Några övriga tips

Om du besöker Abu Dhabi på sommaren, ta turen 10.00 eftersom du kan njuta av utomhusområdena innan solen blir för varm för att det ska vara bekvämt. Det är viktigt att upprätthålla reglerna när du cyklar vid StartYAS och TrainYAS-dagarna. Cyklister går alltid motsols medan löpare går medurs på banan mellan den blå linjen och staketet.

Om du reser med barn bör du kombinera din resa med ett besök i Ferrari World eller Yas Waterworld som har fantastiska åkattraktioner och aktiviteter för hela familjen. Vad gör man på kvällarna då, efter en lång dag på med aktiviteter? Ja det beror förstås på vem man är, vad man vill och framförallt hur mycket pengar man har. För det mesta kostar en del i Abu Dhabi.

Abu Dhabi Grand Prix
Abu Dhabi Grand Prix

Nu hade jag lagt en hel del pengar på att bo på hotell av hög standard så jag ville njuta av kvällarna där med den grymma utsikten och det fantastiska rummet. Jag tog långa bad, satt en stund på balkongen med något kallt att dricka, eller så tog jag en promenad i hotellets omgivning.

Oftast hamnade jag i den stora, fluffiga sängen där jag bara njöt av hur komfortabelt det var. Spelade gärna några adrenalinhöjande spel eller något där jag istället fick träna hjärnan, men var jag för trött så satte jag helt enkelt bara på en film och somnade till den. Att åka på rallyresa till Abu Dhabi är en upplevelse utan dess like, något man gör en gång i livet, även om jag hoppas det kommer fler tillfällen för mig.