Cancer är en fruktansvärd sjukdom som slår skoningslöst mot den enskilda människan, dess anhöriga och deras omgivning. Den bryr sig inte om du är rik, fattig, gammal eller ung. I dag finns många olika organisationer som aktivt jobbar för att öka kunskapen om sjukdomen samt att samla in pengar för cancerforskning. Både i tidningar, på radio, i TV och på internet kan man se olika typer av insatser mot cancer och insamlingar i form av galor och bidrag till dessa galor. Motorsportsorganisationerna driver även de olika typer av insamlingar. I samband med rallylegenden Björn Waldegårds död i cancer 2014 skedde detta på bred front inom sporten. Björn diagnostiserades med cancertypen malignt melanom, i dagligt tal hudcancer. Det började som en liten fläck på Björns ena axel, till synes obetydlig, men cancern spred sig och hans liv gick tyvärr inte att rädda.

Olika insamlingar

1300 Rallycup

1300 Rallycup” är en tävling som nyss firat sitt trettioårsjubileum. Grundidén med denna tävling är att endast bilar med en cylindervolym på max 1300cc får deltaga. Med andra ord är det små bilar som deltar. Under sitt jubileumsår 2017 drev de en insamling vars mål var att skänka 100 000 kronor till cancerfonden. 100 kronor per tävlingsstart var mottot. Insamlingen nådde inte hela vägen fram men de lyckades ändå samla in drygt 50 000 som de skänkte efter genomförd tävling. Under Svenska rallyt 2017 fick Lars Stugemo en idé om att sälja T-shirts där 50% av intäkterna skulle gå till Cancerfonden. Tyvärr hade han lite för lite tröjor med sig då de han hade sålde slut redan före lunch den första tävlingsdagen. Genom detta kunde han skänka 10 000 kronor till forskningen kring sjukdomen. Treskerundan är en klassisk svensk rallytävling som under de senaste åren har upplåtit 100 kronor av varje tävlingsavgift till cancerfonden. De fortsätter med samma sak även under 2019.

Många bäckar små

Man kan tycka att det är småsummor som rallyklubbarna samlar in. Uttrycket ”många bäckar små, bildar till slut en å” passar därför bra i denna kontext. Genom att ständigt ha insamlingar till förmån för Cancerfonden/Barncancerfonden visar de att de vill göra skillnad. Det är inte bara i Sverige som motorsporten engagerar sig i denna fråga utan det sker även i Finland, England och Tyskland.

Enduro och motocross ansluter till kampen

Det är inte bara rallyklubbar ur motorsportens värld som engagerar sig i kampen mot cancer. Såväl motocrossklubbar och enduroklubbar har hakat på trenden med insamlingar. I Laxå genomförde man en stor endurotävling med över 300 startande där alla intäkter donerades till Cancerfonden. Bakgrunden till initiativet var, förutom rallyklubbarnas insatser, den att Laxå MK förlorat två av sina eldsjälar inom endurosektionen till sjukdomen inom en väldigt kort tidperiod. Tävlingen var på elitnivå där landets främsta förare deltog. Den förre världsmästaren Anders Eriksson deltog i tävlingen, trots att han officiellt lagt hjälmen på hyllan i tävlingssammanhang. Målsättningen var att även i denna tävling kunna skänka 100 000 kronor till cancerforskningen. Tävlingen fick lämpligt nog namnet ”ett race tillsammans mot cancer”. Insamlingen var lyckad, det nämns inga summor men arrangörerna blev mycket nöjda över det bidrag de kunde överlämna till Cancerfonden. Tanken är att även de kommande åren genomföra liknande evenemang för att hjälpa till där hjälpen behövs.